FC Halveweg wil een sportief gezonde club zijn waarbij de waarden zoals Fairplay en gezelligheid hoog in het vaandel worden gedragen. We willen een club zijn dat zich identificeert met de omgeving waar iedereen zich thuis voelt en er een grote band is tussen alle spelers ,trainers, bestuursleden, vrijwilligers en ouders.
FC Halveweg Zonhoven wil zoveel mogelijk jongens en meisjes vanaf 4 jaar de kans bieden om hun favoriete sport op een kwalitatieve manier uit te oefenen in hun nabije omgeving. Uitgangspunt is spelers maximale kansen geven om in optimale omstandigheden te kunnen voetballen. We willen ook de nodige aandacht schenken aan normen en waarden, want naast het sportieve primeert eveneens de sociale ontwikkeling van ieder individu binnen onze club. Tot slot willen we binnen de club een hecht geheel vormen door het verenigingsleven op allerlei manieren positief te stimuleren.
SPORTIEF
SOCIAAL
Missie jeugdwerking:
“De toekomst is aan de jeugd!”
Sinds het
arrest Bosman kan elke speler en zeker elke jeugdspeler in alle vrijheid kiezen voor welke club hij/ zij gaat of wil spelen. Voor ploegen met een gewestelijke of zelfs provinciale jeugd heeft dit
dan ook gevolgen. De betere spelers zetten tegenwoordig veel sneller dan vroeger de stap naar een club met een grotere naam.
Hoewel wij
binnen FC Halveweg Zonhoven de ontwikkeling en vooruitgang van ieder individu willen stimuleren, streven wij er ook naar om zelf een zo goed mogelijke jeugdopleiding aan te bieden waardoor ook de
talenten zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving kunnen blijven voetballen.
Een goede jeugdopleiding betekent:
“Als je een ploeg wilt hebben die goed voetbalt, moet je er voor zorgen dat ELKE speler graag komt voetballen en dat ELKE speler zo veel mogelijk leerkansen krijgt.”
Voetbal is een teamsport. Onder een team verstaan we niet alleen de basisspelers voor een bepaalde wedstrijd, maar ook de wisselspelers, de trainer, de afgevaardigde en de ouders. Een dergelijk team kun je maken als iedereen aan dezelfde koord trekt, als iedereen plezier heeft, als iedereen (nieuwe) speelkansen krijgt en als iedereen zich er van bewust is dat het maar een spelletje is (plezier hebben in het spel wil per definitie niet zeggen winnen). Het wedstrijdresultaat laten we nooit primeren op het opleidingsresultaat en het spelplezier. Met spelen alleen kom je er natuurlijk niet. Als een kind niet uitgedaagd wordt in zijn spel, wordt hij het snel beu. Met andere woorden: een speler moet ook iets bijleren.
“Een speler kan pas goed leren voetballen als hij binnen elke categorie realistische (=leeftijdspecifieke) leerdoelen krijgt aangereikt.”
Tijdens de trainingen van onze jeugdspelers moeten wedstrijdvormen ruim aan bod komen. Een duiveltje een pass leren geven door de bal voor hem stil te leggen terwijl het jongetje zelf ook stilstaat, heeft geen zin. Zoiets valt ook niet tijdens een wedstrijd voor. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere thema’s; wedstrijdgericht trainen is de boodschap. Het spreekt voor zich dat een goede coaching van de trainer dan onmisbaar is. Onder goede coaching verstaan we in de eerste plaats “positieve” coaching (het positieve benadrukken) en coaching tijdens de wedstrijden in functie van wat is aangeleerd tijdens de trainingen.
“De uitvoering hiervan vraag tijd."
Een goede jeugdwerking uitbouwen die kwalitatieve spelers wil vormen, is een proces van lange termijn. De opleiding van een jeugdspeler stopt niet op het einde van het seizoen.
Er moet doorstroming zijn:
VISIE RICHTING EERSTE PLOEG:
"We willen de komende jaren groeien als een club waarbij meer dan 75% van de A en B-kern uit eigen opgeleide spelers bestaat.
We willen een financieel gezonde club zijn waarbij de jeugdopleiding centraal staat en waarbij we bij de senioten spelers, medewerkers en supporters zullen hebben uit de naaste omgeving.
Daarbij willen we de kwaliteit van onze doorstroming zo hoog krijgen zodat we komende jaren de stap kunnen zetten naar derde provenciale"
Hoogachtend,
Jos Palmaers